joi, 15 iunie 2017

Köstence’yi inleten davul zurna ve aba güreşleri (articole in presa turca)

Lupte tătăreşti în ROMÂNIA
(articole in presa turca)

http://www.gundogumu.com/mobil/haber/22595/kostenceyi-inleten-davul-zurna-ve-aba-guresleri.html

http://www.milliyet.com.tr/kostence-yi-inleten-davul-zurna-ve-aba-istanbul-yerelhaber-2079761/

http://www.karar.com/istanbul/kostenceyi-inleten-davul-zurna-ve-aba-guresleri-500315

https://www.erbaahavadis.com/spor/kostenceyi-inleten-davul-zurna-ve-aba-guresleri-h117345.html

http://www.malatyagercek.com/spor/kostenceyi-inleten-davul-zurna-ve-aba-guresleri-h1502202.html

https://www.haberler.com/kostence-yi-inleten-davul-zurna-ve-aba-guresleri-9681956-haberi/



Köstence’yi inleten davul zurna ve aba güreşleri
Burası Dobruca Bölgesi Köstence, atalarımızın ülkesi, Türk Balkanların bir parçası
SPOR Köstence’yi inleten davul zurna ve aba güreşleri
Description: Köstence’yi inleten davul zurna ve aba güreşleri
Güncelleme : 2017-06-01 12:13:29
Burası Dobruca Bölgesi Köstence, atalarımızın ülkesi, Türk Balkanların bir parçası, sayıca az da kalsalar bugün bölgenin eski sahipleri törelerini sürdürüyor.
Camileri ile mezar taşlarındaki Ayyıldızları ile tutulan oruç, kılınan namaz ve duaları ile, güm güm inleten davulu ve zurnası ile er meydanları ve meydanlarda yarışan yiğitleri ile ve Aba Güreşi şampiyonası ile her yer buram buram Türk kokuyor.
 Description: https://i.hizliresim.com/vpd6p4.jpg Description: https://i.hizliresim.com/3qB6z9.jpg

Description: https://i.hizliresim.com/N16n1a.jpg
Bu şampiyona bu yıl yazın gelişi ile düzenlenen ikinci organizasyondu. Birincisi Köstence’de  17 nisanda ikincisi ise 28 Mayısta Köstel’de (Karatay/Nispari) gerçekleşiyordu ve Aba Güreşi Avrupa’da sevilerek hızla yayılıyordu.
Description: https://i.hizliresim.com/jWPgQL.jpg Description: https://i.hizliresim.com/lW2qbQ.jpg

Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eş Başkanı ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’in onur konuğu olarak hazır bulunduğu yarışmalar mükemmeldi.
28 Mayıs günü Köstence’nin Köstel ve Karatay (Kastelu - Nisipari) kasabaları bölgesinde yapılan Uluslararası Aba Güreşi son derece başarılı bir organizasyonla yüzlerce sporcu ve seyirciyi buluşturdu.
Teknik seviyesi yüksek sporcular özellikle Aba ve Kuşak güreşi güreşçileri ile judo, kuraş ve güreş sporcularından oluşmaktaydı. Gençler ve büyükler kategorilerinde yapılan yarışmalarda dereceye giren sporculara madalya ve diploma, birincilere ise ilaveten ödül olarak koç verildi.
Geleneksel Aba giysileri içinde, çayırda  yapılan müsabakalarda Romanya’da yaşamlarını birlikte paylaşan, birbirine saygılı Tatar Türkleri, Kırımlı Türkler, eski Kuman Kıpçak Romanya Türkleri  ve Romen gençler son derece centilmence yarıştılar. Teknik kapasite yüksek olunca herhangi bir sakatlık da meydana gelmedi.    
Description: https://i.hizliresim.com/XX7ME5.jpg Description: https://i.hizliresim.com/pWqb6o.jpg
Müsabakaları; Romanya Uluslararası Aba Güreşi Federasyon Başkanı, Romanya Demokrat Türk Tatar Müslüman Birliği Onursal Başkanı, Romanya Aydınlar Ocağı Başkanı ve aynı zamanda Romanya Eski Millet Vekili olan Negiat (Nejat) Sali, Romanya Uluslararası Aba Güreşi Federasyonu Baş Antrenörü ve aynı zamanda Romanya Demokrat Tatar Birliği Başkanı Belgin Naim, Romanya Uluslararası Aba Güreşi  Hakemi Orhan Asan, Köstel Belediye Meclis Üyesi Cevat Kerim, Köstence Judo Kulüp Antrenörü ve Romanya Judo Federasyonu Üyesi Gelal (Celal) Timur ile Uluslararası Güreş Hakemi Florin Nistor organize ettiler.
Yarışmalar boyunca Köstel/Castelu Belediye Başkanı Anghel Nicolae alandan hiç ayrılmadı. Son derece mütevazi gerçek bir halk adamı olarak çok ilgiliydi. Tüm yarışmaları izledi ve ödül töreninde de hem ödül verdi, hem de ödül aldı.
Başkan Öztek’in armağan ettiği Aba madalyasını, kendisi kutusundan çıkartarak büyük bir gururla boynuna taktı ve turnuva boyunca çıkartmadı.  Turnuvanın yapılmasını kendisi arzu etmiş ve bunu gören diğer belediyeler, Aba güreşleri için sıraya girmişler. Bazı hafta sonlarına birçok belediye talip olmuş. Muhteşem bir şey, Merkezi Türkiye’de olan Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonunun bir üyesi olarak Romanya Aba Güreşi Federasyonu Harikalar yaratıyor.    

3 Eylül 2017 günü Türkiye’de yapılacak sekizinci Dünya Kupası, Almanya’da 19 kasım tarihinde yapılacak dördüncü Almanya Uluslararası Aba Güreşi turnuvası ve Avrupa şampiyonası ile Romanya turnuvaları ve Gürcistan’da düzenlenen yarışmalarla artık Uluslararası Aba Güreşi Dünya Markası olma yolunda. İki bilim kültür ve spor adamımız Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Öztek’in gayretleri ile Türkiye’de canlandırılan tarihi geleneksel sporumuz Aba, Avrupa ve Asya’da da sevilen ve yükselen bir spor olma yolunda
.      



0 comentarii:

Articole

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP