luni, 10 aprilie 2023

Aur pentru România la Cupa Mondială de Alpagut în Turcia

10-13 septembrie 2022



România a participat prin Uniunea Democrată Tătară și a câștigat 2 medalii de aur la Cupa Mondială de Alpagut din Bursa-Turcia ce s-a desfăşurat în perioada 10-13 septembrie 2022.

România a obținut medalia de aur la Batur și la Gurshag prin Tănase George Alexandru.

Ne întoarcem cu o experiență frumoasă de la Cupa Mondială de Alpagut unde au participat aproximativ 500 de sportivi şi 20 de ţări. Felicităm întreaga echipă pentru organizare şi urăm domnului președinte Kutsan Bayat succes în continuare!


Alpagut este format din 2 cuvinte: alp luptător, războinic, viteaz, curajos etc și gut sau kut care este prescurtarea de la kutsal = sfânt, sacru, astfel putem că alpagut este războinicul dreptății sau războinicul lumii etc

Cele 5 sisteme în care se luptă sportivii au încărcătură istorică iar noi am participat în două dintre ele: Batur și Gurshag.

Cuvântul batîr există în toate dialectele limbii turcice și înseamnă voinic, neînfricat, curajos etc și este un sistem de luptă mixt care îmbină lupta de Kureș cu loviturile și chiar cu o continuare la sol.

Sistemul Gurshag presupune doar Kureș fără contact dar cu o continuare la sol unde fixările nu se punctează și începe cu o priză fixă cu o mână pe centură și una în aer. Dacă cineva “rupe” priza în primele 5 secunde primește avertisment. După 5 secunde priza este liberă. Luxările pe mână și sufocările pot determina adversarul să renunțe la luptă.






Türkiye'deki Alpagut Dünya Kupası'nda Romanya'ya altın

10-13 Haziran 2022



10-13 Haziran 2022 tarihleri ​​arasında Bursa-Türkiye'de düzenlenen Alpagut Dünya Kupası'nda Romanya, Tatar Demokrat Birliği aracılığıyla katıldı ve 2 altın madalya kazandı.

Bursa'da Alpagut Dünya Kupası müsabakaları, 20'den fazla ülkeden yaklaşık 500 sporcunun katılımıyla yapıldı.

Bursa'daki Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'nde düzenlenen turnuvada, Türk savaş sanatlarından Alpagut sporcuları, kıyasıya mücadele etti.

Organizasyon için tüm ekibi tebrik eder, Başkan Kutsan Bayat'a başarılarının devamını dileriz!

Romanya, Batur ve Gurshag'da Tănase George Alexandru aracılığıyla altın madalya kazandı.

Alpagut 2 kelimeden oluşur: alp savaşçısı, savaşçı, cesur, cesur vb. ve kutsal = kutsal, kutsal kelimesinin kısaltması olan gut veya kut, yani alpagut adaletin savaşçısı veya dünyanın savaşçısı vb. .

Sporcuların mücadele ettiği 5 sistemin tarihi bir anlami var ve bunlardan ikisine katıldık: Batur ve Gürşag.

Alpagut (tam adı: Alpagut - Turan Dövüş Sanatı) - Alpagut adının anlamı: (Alp: Savaşçı, Kut: Qutsal (kutsal)) birliği "Kutsal Savaşçı" anlamındadır. Turan coğrafyasında yaşayan, Türk halklarının ortak kültürel dünya görüşünü temsil ve tebliğ eden, aynı zamanda millî savaş geleneklerini geliştiren, özellikle eski Türklerin savaş kültürünü, modern savaş sanatı üzerinde kavramlaştıran, derin felsefi ideolojik anlamı olan ve gizemli kalan millî savaş kültürünün küresel kültüre çıkışını oluşturan bir spor türüdür.

Alpagut Dövüş Sanatı, Türk savaş sanatları üzere araştırmacı, uluslararası derece spor ustası Kutsan Vasif Namazov tarafından, Türk halklarının eski savaş sanatlarından alınan ve modern savaş sanatları ile harmanlayarak kurulmuştur. Alpagut Dövüş Sanatı, Türk halklarının savaş kültüründen kaynaklandığı için, bu spor dalının markası Turan Dövüş Sanatı (Turan: "Türksoylu halkların yaşadığı, büyük çöl denilen coğrafya'ya") adlanmaktadır.

Batîr kelimesi Türk dilinin tüm lehçelerinde bulunan ve güçlü, korkusuz, yiğit vb. anlamlara gelen, karma bir dövüş sistemidir.

Gürshag sistemi de guresten ayri yerdede devam edebilir. Gur bildigimiz gibi Kur ile es anlami, eski turklerde "kuvvetli", "güçlü", "cesur", "sarsılmaz", "sabit", "sağlam" anlamına gelen bir kelime.

0 comentarii:

Articole

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP