Politicul bate Justitia
UDT acuza Curtea Constitutionala de politicianism
Autor : Ghiulseren Abduraman
Data : 21 Noiembrie 2008
Reprezentantii uniunii se declara frustrati si descurajati de decizia luata de Curtea Constitutionala in data de 6 noiembrie care a declarat prevederile invocate de acestia constitutionale.
&Solutia Curtii Constitutionale este una politica si nu juridica, deoarece motivatia acesteia nu are nici o legatura cu principiile de drept”, a declarat Naim Belgin, presedintele organizatiei.
Conducerea UDT afirma ca era de asteptat o asemenea hotarare, deoarece in cazul declararii neconstitutionale a prevederilor invocate, s-ar fi amanat alegerile. Pe data de 20.10.2008, Uniunea Democrata Tatara a contestat decizia Biroului Electoral Central prin care i s-a respins candidatura lui Belgin Naim la alegerile parlamentare din 2008.
Prin contestatia depusa s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a art. 9 al. 3 si 2. Instanta a admis exceptia trimitand dosarul la Curtea Constitutionala. Exceptia a fost invocata deoarece in opinia conducerii UDT art. 9 prin alineatele 3 si 2 face o discriminare clara intre organizatiile minoritatilor care sunt reprezentate in Parlament si cele care nu sunt. Organizatiilor nereprezentate in Parlament li se impun doua conditii si anume : statutul de utilitate publica si depunerea in 30 de zile de la data stabilirii alegerilor a unei liste de membrii ce cuprinde un numar de cel putin 15% din numarul total al cetatenilor care la ultimul recensamant s-au declarat apartinand minoritatii respective. Membrii UDT considera ca nu se ia in consideratie imposibilitatea indeplinirii acestor doua conditii in numai 30 zile socotite de la momentul actualizarii Legii 35/2008 si pana la terminarea depunerii candidaturilor, si insasi impunerea de conditii diferite unor organizatii cu acelasi statut (organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati este evident discriminatorie incalcand Constitutia Romaniei.
Motivatie superficiala a Curtii Constitutionale
Pentru primul motiv de neconstitutionalitate invocat de UDT, Curtea Constitutionala isi motiveaza decizia astfel: dispozitiile criticate sunt in spiritul si nu impotriva Constitutiei deoarece, spune aceasta, sunt cerinte reglementate prin legea organica in materie electorala. Privitor la al doilea motiv invocat, Curtea aduce un exemplu din jurisprudenta prin care este prezentata Decizia nr. 146/ 11.04.2005 a aceleiasi curti, care spune urmatoarele : &organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Parlament nu sunt privilegiate intrucat acestea au indeplinit conditii mult mai severe pentru a accede in Parlament”. Aceasta ultima afirmatie li se pare superficiala membrilor UDT . La finalul motivatiei Curtea afirma ca daca criteriile pe baza carora acele organizatii au obtinut la ultimele alegeri un loc in Parlament nu sunt indeplinite si la actualele alegeri acest lucru va rezulta din votul alegatorilor.
Comparatie cu alegerile de peste ocean
&Este evident ca democratia constitutionala in care traim este doar o iluzie si ca institutiile statutului nu functioneaza in interesul cetateanului. Situatia este cu atat mai grava cu cat dreptul incalcat vizeaza legitimitatea si fundamentul Parlamentului, a mai mentionat Belgin Naim. Conducerea UDT face o paralela, cu alegerile din Statele Unite ale Americii unde presedintele este cunoscut din momentul in care s-a terminat campania electorala precedenta. &Romania este cu mult in urma, momentul la care vom avea un stat de drept este amanat pana cand Justitia se va ridica la nivelul pe care il confera statul modern”, concluzioneaza presedintele UDT, Belgin Naim. Nemultumita de decizia data de Curtea Constitutionala, conducerea UDT a hotarat sa faca apel.