vineri, 25 septembrie 2020

FESTIVALUL INTERNATIONAL SABANTOI- 2020

 FESTIVALUL SABANTOI- 2020

 

DIALOG INTERCULTURAL, CUNOASTERE VALORI INTERETNICE, DIVERSITATE CULTURALA SI INTEGRARE SOCIALA

 

Mangalia, a  găzduit în perioada 18 – 20 septembrie, la Teatrul de vară din Neptun şi Plaja Turquoise-Venus, Festivalul Internaţional Sabantoi conceput și creat de “Uniunea Democrată Tătară” . Cu proiectul Sabantoi - încercăm să umplem o întârziere vinovată și să promovăm cunoașterea  culturii etnice turcice şi tătare și a comunităților diferite care trăiesc în Romania, deoarece cunoașterea reciprocă ajută la integrare. Uniunea Democrată Tătară  cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Asociatia Community Aid Romania, Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia, Ambasada R. Kazakhstan în România, Ambasada R. Azerbaidjan în România, Fundaţia pentru Dezvoltare Locală şi Regională Filiala Sud-Est,  Clubul Sportiv Scolar Mangalia, Club Sportiv Agigea, Clubul Sportiv Silver Samurai, Şcoala de Sento, Partida Romilor Filiala Medgidia, Asociaţia Turcilor “Osman Gazi”, Fundaţia Umanitară Balcani, Asociaţia Cultural-Umanitară D.U.A şi Asociaţia Culturală Mehmet Niyazi  încearcă să ofere publicului său, prin proiecţii cinematografice şi jocuri tradiţionale interactive, posibilitatea de a se uita în oglindă, de a cunoaște realitatea înconjurătoare, de a construi dialoguri interetnice. Cultura poate juca un rol decisiv astăzi ca o fereastră critică asupra lumii. Acesta este și motivul pentru care suntem deosebit de încântați să putem saluta ediția 2020 a Festivalului Sabantoi ”.

Sabantoi este la prima ediţie dar festivalul internaţional care include elemente din proiect este la cea de-a patra ediție, astfel, la evenimentul promovat de Uniunea Democrată Tătară, au răspuns entități  de pe tot teritoriul național şi internaţional (8 ţări: Germania, Turcia, Bulgaria, Kazakhstan, Azerbaijan, Uzbekistan, Pakistan, Olanda), mărturisind existența unei atenții și a unei sensibilități răspândite în jurulul contextului incluziunii sociale interetnice și al interculturalității. UDT a văzut, de asemenea, implicarea puternică a asociațiilor de promovare socială, parteneri ai proiectului prezentat, cu o funcție de mediere culturală menită să promoveze întâlnirea dintre realitățile artistice-culturale interetnice și comunitățile care locuiesc pe aceste meleaguri. Mangalia s-a bucurat în cadrul Festivalului de Film Kazakh, parte a Sabantoiului, de doua proiecţii de film excepţionale "Hanatul Kazakh: Tronul de Aur" şi "Fântâna adâncă" ambele cu subtitrare şi s-a încheiat cu jocurile din a treia zi, asezonate cu muzică, delicii culinare și voie bună. Festivalul Sabantoi a  implicat comunități interetnice în lume şi în România, cu o atenție deosebită pentru tinerii din a doua generație, cetățenii care fac parte integrantă din țesătura socială a țării noastre și care pot fi principalii actori ai proceselor de dialog, a mediatorilor de întâlniri interculturale și a „punților” cu comunitățile interetnice de origine: o serie de experiențe care, prin spectacole, film, jocuri, demonstraţii de jocuri istorice şi delicii culinare tradiţionale, precum și ateliere, au creat căi de întâlnire între diferite patrimonii culturale și valori.



Într-o societate în continuă evoluție, sectorul cultural poate reprezenta, de fapt, o oportunitate și un teren pentru experimentarea fundamentală, deoarece arta, traditiile, jocurile sportive și experiențele de a practica împreună, împărtășind forme de muncă artistică, pot contribui la stimularea întâlnirii cu altul, făcând din ascultare un protagonist. Toate proiectele sunt caracterizate de căi de apropiere între artiști, migranți și cetățeni care trasează limitele unei noi comunități.

Festivalul Sabantoi” se dorește a fi o întâlnire repetabilă între activitatile interculturale și disciplinele umane, istorice și artistice, care îi face pe oameni să se distreze și să reflecteze asupra prezentului și viitorului, cu conștientizarea exactă a poveștii noastre comune foarte vechi.

Evenimentul s-a desfasurat in conditii speciale în contextul actual COVID 19 pentru a dezvolta potențialul proceselor culturale inițiate de UDT, acțiunile si activitatile  avute în vedere au intenționat să lucreze la integrarea realităților teritoriale, prin relațiile dintre comunitati interetnice, favorizând practicile confruntării interculturale, implementarea instrumentelor care pot contribui la transformarea relațiilor de convietuire si cunoastere în societate, între diferite generatii, comunitati, între tineri și bătrâni, între nativi și etnici, exprimând și experimentând noi potențiale ale limbajelor artistice, culturale și comunicative.

Se exprimă aprecierea pozitivă pentru munca depusă, pentru interesul și angajamentul care au însoțit evenimentul.

Obiectivul declarat al înființării acestui proiect care îmbrățișează cultura turcică şi tătară a fost de a stimula și defini o reflecție largă asupra afinităților culturale ale unei serii de subiecți implicați de ani de zile, de asemenea, prin intermediul instrumentelor diferențiate și originale, în domeniile culturii de viață contemporane și ale etniilor culturale. Aceste afinități au intrat în societate ca un caracter de identitate capabil să creeze un teren de întâlnire care să depășească diversificările teritoriale, atât artistice, urbane și sociale, cât și diferitele locații geografice, pentru a da nastere la reședințe artistice între zona dobrogeană și unele dintre cele mai semnificative asociații care își dedică munca interculturală, tradiția „centrelor” recunoscute istoric și doresc să se compare cu acestea. Proiectul, printr-o serie de activitati detaliate de la fiecare subiect partener, a avut tendința de a crea un nou stimul intercultural capabil să facă dialog, prin proiectare film-spectacol, ateliere, demonstratii jocuri sportive si culturale tradiţionale turcică şi tătară, vocația pentru contemporaneitatea teritoriului dobrogean și al provinciei sale cu acele părți ale lumii care constituie astăzi teritoriile „ cunoasterii si convietuirii interetnice”, în căutarea unui teren de confruntare a posibilităților și contradicțiilor, un loc în care arta, cultura, sportul traditional, mancarea traditionala devin un instrument de comunicare, proximitate și înțelegere între oameni, dincolo de apartenenta lor geografică, religioasa, culturala dar și dincolo de inserarea lor într-un mediu „protejat” interetnic cultural.

Festivalul Sabantoi iși propune să obțină o eticheta rezervată inițiativelor care sa contribuie la reflectarea și dialogul asupra valorii pe care patrimoniul cultural interetnic o are pentru societatea noastră și să arate tuturor importanța acesteia în diferitele sectoare ale vieții publice și private. Un moment special pentru a ne bucura de moștenirea noastră învățând să-l îngrijim şi să-l conservăm.

Un festival care se dezvoltă împreună cu organismele publice de referință din zonă, acoperind întregul univers cultural interetnic turcic şi tătar care, prin „Sabantoi”, este îmbrățișat în toate genurile sale.

#Toi are înțelesul de adunare cu un scop precis și are următoarele sensuri: congres, parlament, nuntă, botez, festivitate etc. Saban are înțelesul de plug și oarecum se înțelege de ce multă lume traduce cuvântul SABANTOI ca sărbătoarea recoltei, plugului etc. Saban provine din termenul sabian care înseamnă nevinovați și are sensurile de popor, copii etc. Atunci când căpeteniile triburilor se întâlneau la marea adunare denumită Toi sau Kurultai toți ceilalți făceau o mare sărbătoare cu cele 3 elemente principale : călăria, tirul cu arcul şi Kureşul, unde nu lipseau nici deliciile culinare. Azi este posibil ca tătarii să nu mai știe sensul adevărat al sărbătorii dar au rămas evenimente care includ cele 3 elemente peste tot în lume unde trăiesc urmașii Ordei de Aur dar cu denumiri diferite. Nadaam în Mongolia, Kurultai în Ungaria, Dobrogea, Kazakhstan și alte zone din Asia, Jocurile Mondiale ale Nomazilor în Kîrgîzistan și multe altele.

PARTENERI














www.udt.ro, https://



















www.facebook.com/103633757677569/videos/693276068206612/,



Articole

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP