vineri, 20 iunie 2008

Sanaa - orasul zidurilor masive

Sanaa - orasul zidurilor masive

Imprimare E-mail
Wednesday, 11 July 2007

 Capitala a Republicii Yemen din sud-vestul Peninsulei Arabice, orasul Sanaa (sau San'a) este invaluit in legenda. Se spune astfel ca Sem, fiul cel mare al biblicului Noe, a vazut, stand la poalele Muntelui Aibau, o pasare care purta in cioc o crenguta pentru a-si face cuib. A intrezarit in acest fapt un semn de la Dumnezeu si a urmarit pasarea care a lasat crenguta sa cada undeva, in apropierea muntelui Jebel Nugum, inalt de 2892 metri.

Hotarat sa se stabileasca aici, Sem si-a construit o casa in jurul careia s-a ridicat asezarea, avand initial numele lui, numita in secolul I Azel si in cele din urma San'a.

Unii istorici considera ca orasul a fost fondat in secolul I d.Hr. dar exista inca ruinele fortaretei Ghumdam, din anul 25 i.Hr. Arheologii socotesc de asemenea ca aici ar fi putut exista o fortareata din vremea Regatului Saba si ca aceasta „cetate" intarita le-a oferit oamenilor o anume siguranta, determinandu-i sa se stabileasca la o inaltime de peste 2000 de metri. Se pare ca aici a fost construit in vremuri stravechi si un templu, in zona orasului vechi.

Peste ani, evreii au construit o sinagoga, apoi tot aici s-a inaltat o biserica copta dar din anul 632 populatia a fost convertita la Islam. Devenita oras al moscheelor, San'a se mandreste cu 103 asemenea locasuri, ale caror minarete strapung cerul. Dintre acestea, 45 decorate in alb si albastru, exceptional de frumoase, se inalta printre casele din orasul vechi. Marea Moschee al-Jami al Kabir, construita in secolele VII-XI si Moscheea Jami Masjid, inaltata in secolul al VII-lea, sunt socotite adevarate minuni ale arhitecturii islamice.

In mileniul I San'a a devenit o asezare prospera, aflata la intersectia drumului caravanelor, dezvoltandu-si comertul si meseriile. Mesterii de aici, horticultori, fierari, sculptori in alabastru, tesatori au contribuit nu doar la infrumusetarea orasului ci si la bunastarea lui. Acesti mesteri au inaltat zidul de aparare din care jumatate mai exista si astazi, cea mai veche parte datand din secolul al III-lea.

De la acest zid si-a luat numele orasul, in limba araba San'a insemnand „bine aparat". Zidul avea o lungime de 12 kilometri, o inaltime de 14 metri si o grosime de 5 metri. Cele cinci intrari in oras au porti masive, impresionante, pazite noaptea de ostasi inarmati. Se remarca in mod deosebit poarta Bab al-Yaman ca un simbol al puterii si sigurantei.

Orasul a fost vizitat de europeni inca din secolul al XVI si toti au fost impresionati de frumusetea sa si de zidurile sale masive. Istoria nu a fost insa prea blanda cu aceasta minunata asezare, dar dupa distrugerile suferite in timpul Razboiului Civil de la sfarsitul secolului trecut, in 1990 San'a a devenit capitala Yemenului unit.

Aflat sub protectie UNESCO, orasul te imbie sa-i vizitezi vechile monumente: castelul Al-Kasar, caravanseraiul, antrepozitele, morile de susan actionate de camile, Palatul Imamului, gazduind Muzeul National. Orasul modern are, ca toate capitalele lumii, Universitate, aeroport si tot felul de alte edificii. Frumusetea lui o dau insa mai ales cele circa 4000 de case din orasul vechi, fiecare constituind o adevarata bijuterie.

Ceea ce uimeste insa este exceptionala lor varietate. Nu exista doua la fel. De fiecare data parapetele gradinilor de pe acoperisuri, stucaturile fatadelor si mai ales forma ferestrelor sunt altfel. Uneori exista grilaje filigranate, accentuand culoarea maronie a cladirilor. Zidarii au mostenit mestesugul din generatie in generatie, la fel si ceilalti mesteri care prin stradaniile lor au reusit sa mentina aerul medieval al orasului.

IRINA STOICA

0 comentarii:

Articole

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP